Gammeldags blåbärskaka

75 gram smör
2 dl standardmjölk
25 gram jäst, (1/2 paket)
0,5 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk kardemummakärnor, lätt stötta
7 dl vetemjöl
Fyllning
4 dl blåbär
1 dl strösocker
1 st ägg, till pensling
6 stycken stora kakor
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
2. Smula sönder jästen i en skål. Häll i mjölken och rör tills jästen löst sig. Blanda i socker, salt och kardemumma. Häll i mjölet lite i sänder och arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa i 30 minuter under bakduk.
3. Sätt ugnen på 225 grader. Knåda degen lätt och dela den i 6 lika stora delar. Kavla ut varje del till en tallriksstor rund platta.
4. Lägg ett par matskedar blåbär i mitten och sockra lätt. Vik upp kanterna runtom men lämna öppet för bären. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
5. Pensla kanterna med uppvispat ägg och strö på lite socker. Grädda 10-12 minuter tills degen fått fin färg. Låt svalna på bakgaller.
De ska helst ätas varma, hela, på en tallrik med kniv och gaffel och ett glas iskall mjölk! =)